Biologisch Medisch Centrum Epe        Arts Paul van Meerendonk
C
arnitine

 

Biologisch Medisch Centrum
Lezing UMC Utrecht
HINTS
ATP energie
Behandeling CVS/ME
Dr Myhill
Dr Teitelbaum
Dr Meirleir
Dr Cheney
Dr Chia
Arts Paul van Meerendonk

ADP-ATP efficiency
Mitochondrial dysfunction
Cvs en fibromyalgie
Video xmrv cvs
Virus gevonden
Virus en DNA
Viruses and mitochondria
Virussen en immuunsysteem
Immuunsysteem
Hydratatie
Lymfe
Zware metalen

Cadmium
Stikstofoxide
CVS ME aantoonbaar
CVS legitiem
esme
Research direction

Glutathion
Carnitine
D-ribose
Vitamine B12
Vitamine D
Nac
FIR
EPD Desensibilisatie
Oxymatrine
Isoprinosine
Gc MAF
Raltegravir
CT
Meetresultaten 1

Meetresultaten 2
Meetresultaten 3
Meetresultaten 4

 


 

Loading

Carnitine  Video

"Acumen laboratories now routinely check A-L-carnitine levels for me and they are almost always low in CFSs".
Dr Myhill

Een t
ekort aan carnitine veroorzaakt verzuring na inspanning waar steeds lang herstel ( meerdere dagen) voor nodig is.

Carnitine is noodzakelijk bij de energieproductie uit vetzuren. Vetzuren zijn de belangrijkste energie leverende stoffen, belangrijker dan koolhydraten.

In alle weefsels is carnitine nodig, maar vooral in de spieren. Carnitine wordt gehaald uit voedsel maar wordt ook in de lever en in de nieren geproduceerd. Het zorgt voor het transport van vetzuren uit het voedsel naar de mitochondriŽn. In de mitochondriŽn worden de vetzuren omgezet in energie.

Er wordt bij een - vrije carnitine deficiŽntie - door de spiercellen te weinig ATP geproduceerd waardoor de spieren eerder vermoeid zijn.

Carnitine hoort bij de vitamine B groep.


Uit een studie is gebleken dat carnitine het cholesterolgehalte verlaagt en het hdl-cholesterol niveau verhoogt.

R
ecentelijk staat carnitine ook in de belangstelling als middel om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Witte bloedlichaampjes hebben ook carnitine nodig om goed te functioneren.

Diverse onderzoeken wijzen op het volgende. L-carnitine geeft wel bij mannen maar niet bij vrouwen een verbetering van het uithoudingsvermogen en herstel na inspanningen tot gevolg. Na enige weken gebruik van carnitine zijn bij mannen meer androgeenreceptoren meetbaar waardoor de effectiviteit van testosteron wordt verbeterd.   Een recent onderzoek onderzocht het effect van twee verschillende doses l-carnitine (circa 667mg en 1333mg l-carnitine per dag gedurende 3 weken) op  de oxidatieve stress en de spierstijfheid van jonge mannen na  zware training. Het bleek dat de l-carnitine een meetbare verbetering teweegbracht in het herstel. Er was minder oxidatieve stress ten gevolge van een zuurstoftekort in de spieren en er trad minder spierpijn op. De lagere dosis was even werkzaam als de hogere.

Normale bloedwaarden voor carnitine zegt niets over de intracellulaire waarde van carnitine.


 

Acetyl-L-Carnitine

Acetyl-L-carnitine (ALC of de ALCAR) - is een aminozuur dat zorgt voor een goed transport en voor de verbranding van vetten en het voorkomt dat de mitochondriŽn minder goed werken.  Het is de geacetyleerde ester van het aminozuur L-carnitine. Carnitine helpt bij het ATP ADP vervoer door de mitochondriale membranen, en het vervoer van geactiveerd ATP naar de plaats waar het wordt gebruikt.  Het wordt intracellulair geproduceerd in het lichaam uit de essentiŽle aminozuren L-lysine en L-methionine, door een proces van methylatie.

 

Functies van L-Carnitine

L-Carnitine is een essentiŽle stof die onmisbaar is in het mitochondriale vetzuurmetabolisme ten behoeve van de energievoorziening. L-Carnitine draagt zorg voor het transport van geactiveerde lange-keten vetzuren (acylketens). Dit transport vindt plaats vanuit het cytoplasma van de cel naar de mitochondria door het mitochondriale binnenmembraan. De acylketens binden zich hier aan een nieuwe transporteur: co-enzym A en de vetverbranding vindt hier plaats. Als er meer L-Carnitine beschikbaar is, kan er meer vet getransporteerd worden en wordt de productie van energie in de vorm van ATP bevorderd.  Voor hetzelfde transportmechanisme is L-Carnitine nodig bij de verwijdering van vrije vetzuren (acylverbindingen en acetylverbindingen) vanuit de mitochondria. Deze vrije vetzuren worden getransporteerd naar het cytoplasma van de cel en afgevoerd via de bloedstroom. Hierdoor wordt co-enzym A weer vrijgemaakt, waardoor het opnieuw beschikbaar is voor vetverbranding en het vrijmaken van energie in de citroenzuurcyclus.
Wanneer er door gebrek aan L-Carnitine een ophoping ontstaat van vrije vetzuren in het cytoplasma en van verbindingen van acylketens met co-enzym A in de mitochondria, ontstaat er een toxisch effect op de cel. Er treedt dan spierzwakte en vermoeidheid op. Door een juiste hoeveelheid aan L-Carnitine in het lichaam kunnen deze ophopingen worden voorkomen en kan L-Carnitine bescherming bieden tegen vervetting en verzuring van het bloed.


De hoeveelheden carnitine die in het lichaam gemaakt worden zijn relatief laag, vooral als er een knelpunt in de productie van carnitine is.

In dat geval is het lichaam afhankelijk van externe voedingsbronnen van carnitine. Externe bronnen zijn beperkt tot vlees, of andere dierlijke cellen.  VegetariŽrs of veganisten die geen carnitine supplement nemen krijgen geen carnitine binnen en zijn geheel aangewezen op endogeen geproduceerd carnitine.  Dieet (vlees) bronnen van L-Carnitine kunnen soms ook niet efficiŽnt door de bloed-hersenbarriŤre, en de vertering en de absorptie zou verminderd kunnen zijn door problemen met de spijsvertering. 
Een gebrek aan carnitine, door elk van de hierboven genoemde redenen, kan een negatieve invloed op het lichaam hebben om in staat te zijn om energie te produceren.  In dergelijke gevallen helpt suppletie met acetyl-L-Carnitine en het eten van rood vlees indien mogelijk.
 

Carnitine is een krachtige antioxidant en een mitochondriŽle cofactor (overbrenger van ATP).

Het helpt om de  mitochondriale fase-transitie te verlagen (hetgeen leidt tot apoptotische cellen), en heeft daarmee een beschermende rol in de mitochondriŽn. Het helpt ook om de vetzuren in de mitochondriŽn te transporteren.  De binnenste mitochondriŽle membranen cardiolipine bestaan voornamelijk uit vetzuren.  (90 +% omega-6 vetzuren).

Carnitine is er in verschillende vormen en deze zijn heel verschillend, en mogelijk slechts een type kan door het lichaam van een individu worden opgenomen op een bepaald moment. L-Carnitine is berucht om zijn eigenschap om moeilijk de bloed-hersenbarriŤre te passeren. Het lichaam kan mogelijk in een periode alleen in staat zijn om een vorm van Carnitine binnen te krijgen. Inname van de verkeerde soorten hoeft niet te zorgen voor meer opname van carnitine.

 Acetyl-L-Carnitine (ALC) is de vorm die het meest algemeen erkend wordt als het meest geschikt en efficiŽnt.  De acetyl-groep maakt het gemakkelijker om de bloed-hersen barriŤre door te gaan. En de acetyl-groep wordt afgebroken,  om Acetylcholine te maken (de essentiŽle neurotransmitter), waarbij de L-Carnitine wordt gebruikt door de cellen van de hersenen.  ALC verhoogt ook de afgifte van dopamine neuronen en helpt haar te binden aan de dopamine-receptor.  Met Acetyl-L-Carnitine is geconstateerd dat er in de hersenen een verhoogt niveau van neurieten productie kwam. Om deze reden, is het het beste om te voorkomen dat ALC supplementen in de avond, worden genomen omdat het kan zorgen dat je dan niet goed kunt slapen.  ALC is ook een krachtige antioxidant.

 Naast Acetyl-L-Carnitine zoals hierboven beschreven, is er ook Carnitine in andere vormen, zoals:

 - L-carnitine fumaraat - een mengsel van L-Carnitine en fumaarzuur, een citroenzuur cyclus organisch zuur.  De Biosint vorm bekend als CarniShield en DuraCarn hebben de reputatie om hoog opneembaar te zijn.  

- Acetyl L-Carnitine Arginate diHCl (ALCA) - dit is Acetyl-L-Carnitine vermengd met het aminozuur arginine. (Arginine is een van de 20 eiwitten)  Dit heeft de reputatie heeft vier keer effectiever te zijn in het stimuleren van de neurieten productie in de hersenen dan Acetyl-L-Carnitine.

- Acetyl L-Carnitine Taurinate HCl (een mengsel van Acetyl-L-Carnitine, Taurine en HCl).

- Glycine Propionyl L-Carnitine (GPLC).

 

Carnitine belangrijk voor het schoonhouden van de mitachondiale membranen:

Video werking carnitine
Video 1
Video 2  Carnitine vervoert afval uit de Mitochondria
Video 3    L-carnitine fumarate zijn twee verschillende stoffen bij elkaar het is niet een andere vorm van carnitine. Fumarate (fumaarzuur) is een stof die ook noodzakelijk is bij atp productie.

Video 4    8 verschillende vormen
Video 5
De menselijke huid maakt onder invloed van zonlicht ook fumaarzuur aan. Fumaarzuur ofwel fumarate is een stof die ook noodzakelijk is in de mitochondrien voor atp productie.

Propionate is ook een toegevoegde stof aan carnitine en heeft ook een belangrijke functie in de mitochondrien.
 

 
 

Carnitine
Voor de aanmaak zijn het aminozuur methionine, de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer nodig. Een tekort aan ťťn van deze voedingsstoffen zal een carnitinetekort veroorzaken.
Carnitine transporteert vetzuren naar de mitochondrieŽn waar deze als energie verbruikt worden. . Uit een studie is gebleken dat carnitine het cholesterolgehalte verlaagt en het hdl-cholesterol verhoogt terwijl het ECG verbetert.
 Ook wordt carnitine gebruikt bij het chronisch vermoeidheidssydroom. De mate van vermindering van klachten varieert sterk.
 
Recentelijk staat carnitine ook in de belangstelling als middel om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Witte bloedlichaampjes hebben ook carnitine nodig om goed te functioneren.
 
 
Carnitine bij ouderen: In dit dubbelblind onderzoek trachtte men het effect te onderzoeken van extra l-carnitine op de lichaamssamenstelling, de cholesterolgehaltes en op de vermoeidheidsklachten van 84 ouderen die veel last hadden van spiervermoeidheid. Alle proefpersonen dienden een mediterraan dieet te volgen (weinig rood vlees, boter en snoepgoed; veel groente, fruit, brood, knoflook, olijfolie, vis en wijn). De helft kreeg 4 gram l-carnitine per dag en de andere helft placeboís. Na dertig dagen was de vetmassa met gemiddeld 3,1kg afgenomen in de carnitinegroep en met 0,5kg in de placebogroep. De spiermassa was met 2,1kg gestegen t.o.v. 0,2kg in de placebogroep. Het totaal-cholesterol: -1,2 mmol/l in de carnitinegroep versus +0,1mmol/l; ldl- cholesterol -1,1 mmol/l versus +0,2mmol/l en het goede hdl cholesterol was met 0,2mmol/l gestegen versus 0,01mmol/l in de placebogroep. De lichamelijke vermoeidheid was volgens een test in de carnitinegroep met 40% afgenomen en de mentale vermoeidheid met 45%. Deze cijfers waren in de placebogroep respectievelijk 11% en 8%. (Drugs Aging 2003)   
Een nieuw onderzoek met de helft van bovenstaande dosering l-carnitine onder nog oudere mensen - 100 plussers - leverde soortgelijke resultaten op. In de groep die 2 gram l-carnitine per dag gekregen had was de afname van vetmassa gemiddeld 1,6 kg t.o.v. een toename van 0,6kg  in de placebogroep terwijl de toename van spierweefsel in de carnitinegroep 3,8kg t.o.v 0,8kg was. Ook waren de lichamelijke en mentale vermoeidheidsklachten aanmerkelijk afgenomen door de l-carnitine en was het denkvermogen toegenomen. (Am J Clinical Nutrition, 2007 )

Carnitine bij sport:  Diverse onderzoeken wijzen op het volgende. L-carnitine geeft wel bij mannen maar niet bij vrouwen een verbetering van het uithoudingsvermogen en herstel na inspanningen tot gevolg. Na enige weken gebruik van carnitine zijn bij mannen meer androgeenreceptoren meetbaar waardoor de effectiviteit van testosteron wordt verbeterd.  
Een recent onderzoek onderzocht het effect van twee verschillende doses l-carnitine (circa 667mg en 1333mg l-carnitine per dag gedurende 3 weken) op  de oxidatieve stress en de spierstijfheid van jonge mannen na  zware training. Het bleek dat de l-carnitine een meetbare verbetering teweegbracht in het herstel. Er was minder oxidatieve stress ten gevolge van een zuurstoftekort in de spieren en er trad minder spierpijn op. De lagere dosis was even werkzaam als de hogere. (The Journal of Strength and Conditioning Research) (In het artikel staan de getallen 1 gram en 2 gram l-carnitine -l-tartraat vermeld. Het carnitinegehalte daarvan is 2/3)

 Carnitine of testosteron voor seks? 120 mannen van rond de pensioengerechtigde leeftijd deden mee aan een onderzoek naar de effecten van testosteron en carnitine op het seksueel functioneren en op vermoeidheids- en depressiviteitsklachten.  Een derde van de proefpersonen kreeg 160mg testosteronundecanoate per dag, een ander derde deel kreeg 2 gram propionyl-l-carnitine en 2 gram acetyl-l-carnitine (samen circa 3 gram l-carnitine) per dag en de derde groep kreeg placebotabletten.  Na drie en na zes maanden werden allerlei metingen en psychologische tests uitgevoerd waaruit bleek dat de testosteron en de l-carnitine het seksueel functioneren verbeterden en depressie- en vermoeidheidsklachten verminderden. De  carnitinegroep scoorde iets beter dan de testosterongroep. De individuele verschillen binnen de groepen waren overigens groot. De testosteron had als nadeel dat het prostaatvergroting veroorzaakte. Het PSA gehalte bleef in alle groepen stabiel. Geen veranderingen traden op in de placebogroep. (Urology, 2004; )Carnitine en vijf maal 5 gram D-ribose bij mij:
1     Twee maal 0.5 gram carnitine genomen  het gevoel de volgende dag alsof ik beter was na een week verkoudheid. Maar de verkoudheid was niet over. Een behoorlijk hoeveelheid lijkt nodig, eerder 1 gram genomen per dag en geen groot effect gemerkt.
2    Er is een carnitine tekort gemeten bij mij.
3    Sterk effect op de werking van de Mitochondrien.  Werking mitochondrien gemeten niet goed bij mij. Vooral vervoer uit de mitochondria.
4    Sterk effect op de werking van Testosteron.  Niveau en werking te laag.
5    Toename HDL cholesterol. Gemeten laag bij mij.
6    Toename spiermassa bij test ouderen: 2.1 kg in 30 dagen. Afname vetmassa 3.1 kg Beide tegelijk bij inname van 4 gram carnitine per dag.  Er mag spiermassa bij bij mij. Ander onderzoek spiermassa + 3.8 kg vetmassa - 1.6 kg met 2 gram per dag. Dat is een enorme werking.

(alcar 180 cap 500 mg cap 25e bonusan 60 cap 500 mg 31e solgar 1000 mg Now 1000 mg 100 cap 38s)


  Voor de aanmaak zijn het aminozuur methionine, de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer nodig. B vitamines waren laag.

B3 niacine of nicotinezuur
B6 pyridoxine

ALC Acetyl L Carnitine Restores ADP Activity in Old Rats

These same Italian scientists also found that the activity of another enzyme, adenine nucleotidetranslocase (ANT), also decreases with age. ANT is a carrier protein which translocates (exchanges) ATP for ADP across the inner mitochondrial membrane from inside the mitochondrion to the cytosol (outside of the mitochondrion, but inside the cell)
 
This decreased activity of ANT results in reduced ATP available for cellular energy production. Again, after treatment of aged rats with A-L-Carnitine , the scientists found that ADP transport of rat heart mitochondria was restored to the level of young rats .


 

Carnitine and Lipoic Acid

Dr. Bruce Ames, professor of molecular and cellular biology at UC Berkeley, put this idea to the test by giving rats a supplement designed to stimulate and protect mitochondria. The results so far have been very impressive.

Dr. Ames and his team fed older rats two chemicals normally found in the body's cells and available as dietary supplements: Acetyl-L-Carnitine and Lipoic Acid. The research was reported in three articles that appeared in the February 19, 2002 issue of Proceedings of the National Academy of Sciences.1 

Not only did the older rats do better on memory tests, they had more pep, and the energy-producing organelles in their cells worked better.

"With the two supplements together, these old rats got up and did the Macarena," said Ames. "The brain looks better, they are full of energyóeverything we looked at looks more like a young animal."2 

Based on Ames' research, we now know that the combination of these two antioxidant dietary supplements supercharges the cells' energy production in order to maximize memory, health and longevity. This breakthrough research has even shown that the combination of these nutrients has the potential of not only slowing down aging, but of even reversing some signs of aging.


 

Researchers from the University of Catania in Italy explained that centenarians, or individuals 100 years and older, are characterized by weakness, decreasing mental health, impaired mobility and poor endurance. The researchers believe that L-Carnitine is an important contributor to cellular energy metabolism.

The study evaluated the efficacy of L-carnitine on physical and mental fatigue and on cognitive functions of centenarians.

In the study, 66 centenarians with onset of fatigue after even slight physical activity were divided into two groups and received either two grams levocarnitine once daily (32 participants) or placebo (34 participants). Efficacy measures included changes in total fat mass, total muscle mass, serum triacylglycerol, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, Mini-Mental State Examination (MMSE), Activities of Daily Living and a six-minute walking corridor test.

The study found that the levocarnitine-treated centenarians, compared with the placebo group, showed significant improvements in the following markers: total fat mass, total muscle mass, plasma concentrations of total carnitine, plasma long-chain acylcarnitine and plasma short-chain acylcarnitine. Significant differences were also found in physical fatigue, mental fatigue, fatigue severity and MMSE.

The study authors concluded that oral administration of levocarnitine may reduce total fat mass, increase total muscular mass and facilitate an increased capacity for physical and cognitive activity by reducing fatigue and improving cognitive functions.
 

In a clinical trial we told you about in the March 2000 Members Alert, Alzheimerís disease patients who took 3 grams of ALC per day for one year showed significantly less deterioration in brain function than the control group.

L- Carnitine (LC) vs
Acetyl L-Carnitine (ALC)

Thereís no real danger in taking an LC supplement with ALC, except that when LC levels get too high they can restrict the amount of ALC that reaches the brain. Meanwhile, when you take a supplement of ALC, much of it is converted into LC during metabolism, so an ALC supplement delivers both forms of this amino acid.
 

Liponzuur - een cofactor in de productie van energie, helpt de stofwisseling van glucose te reguleren. 


De oxidatie van langketen vetzuren  in het mitochondrion worden gekatalyseerd door de enzymen CPT I (Carnitine Palmitoyl Transferase) en CPT II . Samen met acyl CoA synthetase en  carnitine-acylcarnitine translocase verzorgen zij het transport van vetzuren over de membranen van het mitochondrion naar de mitochondriŽle matrix  ATP energie

Administration of a carnitine mixture or propionyl-L-carnitine is capable of increasing serum osteocalcin concentrations
The carnitines exert a substantial antioxidant action, thereby providing a protective effect against lipid peroxidation of phospholipid membranes and against oxidative stress induced at the myocardial and endothelial cell level.
Some studies show that oral carnitine reduces fat mass, increases muscle mass, and reduces fatigueThe secondary form of carntine deficiency can arise secondary to metalobic disorders in the mitochondria. Blockage of metabolic pathways in the mitochondria leads to a build-up of acyl compounds. These compounds then bind to carnitine and the bound complex is then excreted by the kidney, causing carnitine levels to drop. Some of these mitochondrial disorders include cytochrome c oxidase deficiency, mitochondrial ATPase deficiency, and fatty acyl-CoA dehydrogenase deficiencies. In both primary and secondary carnintine deficiencies, increased dietary intake and supplements of carnitine can be beneficial. Although the exact mechanism is unknown, it is thought that flooding the body with high concentrations of carnitine assures that some carnitine are able to get into the cells.

 

The body can convert l-carnitine to acetyl l-carnitine and back again when it requires either of these compounds.

For example, when high energy demands are put on the body such as during intense exercise, l-carnitine and acetyl-CoA, an important compound used in metabolism, is converted to acetyl l-carnitine within the mitochondria. When acetyl l-carnitine reaches the outside of mitochondria, it is converted back to l-carnitine and acetyl-CoA.

As a supplement taken orally, acetyl l-carnitine has greater absorption, or bioavailability, compared to l-carnitine. Bioavailability refers to the extent to which a compound enters the body and reaches the tissue where it's needed.

A further difference between these slightly different compounds is that unlike acetyl l-carnitine, l-carnitine does not enter cells unless there is a spike in insulin within the blood.

Also, acetyl l-carnitine passes more easily through the blood-brain barrier compared to l-carnitine where it is able to act as an antioxidant in the brain; another benefit of acetyl l-carnitine.L-Lysine en Herpes

L-Lysine is een essentieel aminozuur (essentieel aminozuur is een aminozuur die niet door het lichaam gemaakt kan worden en waarvan de voorziening afhankelijk is van de voeding) en blijkt geneeskundige effecten te hebben bij virale aandoeningen. Van bijzonder belang is het vermogen om het herpes simplexvirus te bestrijden, als de voeding arginine-arm wordt gehouden.
Herpes is een infectie met huiduitslag, die wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus. De aandoening doet zich voor in de vorm van blaasjes rondom de lippen die gerangschikt zijn in rozetten (herpes labialis). Soms is het hele gezicht met deze rozetten bedekt. Het gaat dan om een re-infectie (herhaalde infectie) met het herpes virus.

De herpesuitslag treedt op in aansluiting aan een kleine verwonding van de huid of bij gelegenheid van de menstruatie, emoties, gebruik van bepaald voedsel (varkensvlees !!!) of door zwakte, een moeilijk te omschrijven aandoening die door spanningen, verdriet of verkeerde voedingsgewoonten wordt teweeggebracht. De uitslag bevindt zich op de overgang van de huid in slijmvlies aan de lippen, maar ook wel op andere plaatsen aan het gelaat of op de handen.

Lysine kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt; het is daarom van vitaal belang dat het in het voedsel in voldoende hoeveelheden voorkomt. Onvoldoende inname leidt tot verminderde eetlust, verlies van lichaamsgewicht, bloedarmoede, enzymafwijkingen enzovoort. Medisch wordt het gebruikt om de groei bij kinderen te bevorderen en om de eetlust op te wekken en de maagsapsecretie te ondersteunen.

Enige jaren geleden, voordat herpes een veel besproken aandoening werd, maakte een toevallige waarneming door dr. Chris Kagan van het Cedars of Lebanon Hospital in Los Angeles de weg vrij voor aminozuurtherapie. Hij had opgemerkt dat in vloeibare herpesculturen altijd een snelle groei werd verkregen door de toevoeging van arginine (een ander aminozuur, waarover in een volgend artikel meer) aan de kweekvloeistof. Dit was gebaseerd op het onderzoek van dr. R. Tankersley, die ook een groeiremming constateerde bij de herpes virus na de toevoeging van extra lysine. De medische toepassing werd op basis van deze waarnemingen getest. De resultaten waren excellent. In een proef werd bij een groep van 45 patiŽnten een opmerkelijke verbetering gevonden. De gebruikte doseringen varieerden van 300 tot 1200 mg per dag, onder gelijktijdige vermindering van de inname van arginine uit de voeding. De patiŽnten werden op dit programma gedurende 3 jaar gevolgd; zij hadden complete remissie zonder nevenwerkingen. De pijn verdween snel en in alle gevallen verschenen er geen nieuwe blaasjes. Het verdwijnen van de bestaande blaasjes bij de patiŽnt ging sneller dan in het verleden. Er was geen enkele uitbreiding van de laesies binnen een tot vier weken na beŽindiging van het gebruik van lysine.

Hierop volgende ervaringen met dit type behandeling hebben aangetoond dat indien de lysine/arginine-balans op het juiste niveau gehandhaafd kan worden, de replicatie van virusdeeltjes onder controle gehouden kan worden. Het mislukken van de methode is vrijwel altijd het gevolg van een onvoldoende lysine-inname of een overmatige arginine-inname en de persoon in kwestie moet door eigen ervaring de correcte balans vinden. Men vermoedt dat de werking berust op de opname van het qua chemische structuur sterk gelijkende lysine in plaats van arginine door het virus.
Het overblijvend arginine wordt door het lichaam afgebroken. Arginine en lysine wedijveren om transport door de darmwand en indien er voldoende overmaat aan lysine is, dan zal het succesvol zijn de opname van arginine te verminderen.

De voornaamst voedingsbronnen met een hoge lysine/arginine verhouding zijn vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, bonen, biergist en taugť. Voedingsmiddelen met een hoge arginine/lysineverhouding en daarom te verminderen zijn: gelatine, chocolade, carob, kokosnoot, haver, volle granen en witte bloem, pinda's, sojabonen en tarwekiemen.
De meeste groenten hebben een lysine overschot ten opzichte van arginine, behalve erwten.

acetyl l carnitine


Behandeling CVS/ME
 

 

 

Luidsprekers.nl luidsprekers