Biologisch Medisch Centrum Behandeling CVS ME Chronisch vermoeidheids syndroom Paul van Meerendonk  Epe

Deze site is opgericht door een zeer tevreden cliŽnt van het Biologisch Medisch Centrum Epe van arts Paul van Meerendonk
 

Biologisch Medisch Centrum
Lezing UMC Utrecht
HINTS
ATP energie
Behandeling CVS/ME
Dr Myhill
Dr Teitelbaum
Dr Meirleir
Dr Cheney
Dr Chia
Arts Paul van Meerendonk

ADP-ATP efficiency
Mitochondrial dysfunction
Cvs en fibromyalgie
Virus en DNA
Viruses and mitochondria
Virussen en immuunsysteem
Immuunsysteem
Hydratatie
Lymfe
Zware metalen

Cadmium
Stikstofoxide
CVS ME aantoonbaar
CVS legitiem
esme
Research direction

Glutathion
Carnitine
D-ribose
Vitamine B12
Vitamine D
Nac
FIR
EPD Desensibilisatie
Oxymatrine
Isoprinosine
Gc MAF
CT
Meetresultaten 1

Meetresultaten 2
Meetresultaten 3
Meetresultaten 4
 


 

Loading

 

Behandeling CVS/ME:  Op alle fronten tegelijk aanpakken

Het lichaam moet op meerdere fronten tegelijkertijd ontlast worden, zodat er voldoende draagkracht komt om de gezondheid te kunnen herwinnen. Belangrijk is wel om precies uit te zoeken op welk terrein de problemen bestaan bij de individuele patiŽnt met dit ziektebeeld. Dit houdt in dat naast het "routine-onderzoek", zoals dat door een internist gebeurt, de volgende onderzoeken worden gedaan:

 

Bloedonderzoek naar tekorten, zoals carnitine, vitamine B12 en ijzer
Hormonaal onderzoek, waaronder een bijnierstimulatietest
Voedselallergieonderzoek: een IgG4-test en/of eliminatie/provocatiedieet
Immuunonderzoek,
Onderzoek naar virussen en bacteriŽn
Onderzoek naar leverontgifting, waarbij bepaald wordt hoe snel bepaalde stoffen ontgift worden
Onderzoek naar zware metalen
Stoorveldonderzoek.


Niet al deze onderzoeken worden standaard aangevraagd, een aantal wordt alleen op indicatie gedaan. Op basis van de ziektegeschiedenis en klachten van de patiŽnt en de afwijkingen die bij de diverse onderzoeken worden gevonden, wordt een behandelingsplan opgesteld. Hieronder wordt de behandeling van de diverse deelproblemen in het kort beschreven.


Behandeling immuundysfuncie

In veel gevallen is de Natural Killercelfunctie (belangrijk bij de afweer tegen virussen) bij ME-patiŽnten gestoord. De Natura! Killercel stimuleer ik met de volgende middelen: Laryx (arabinogalactan), Arginine (een aminozuur), Vitamine C, Jodium en Organisch ijzer. Ook Viscum album (maretak) en Maitake stimuleren de Natural Killercelfunctie. Als de Natural Killercelfunctie op peil is gebracht, is het veel gemakkelijker om de rest van het immuunsysteem te verbeteren met middelen als eleutherococcus senticosus (Siberische Ginseng), Panax Ginseng, Echinacea, Aloe vera, Shiitake, Astragalus, thymuspreparaten, zink, vitamine C, selenium, vitamine A, betacaroteen, etc.

 

Behandeling hormonale stoornissen

Bij 2 van de 3 ME-patiŽnten functioneert de bijnier onder de maat, een dysfunctionerende hypofyse en/of hypothalamus kunnen hier aan ten grondslag liggen.
Behandeling
bij het Biologisch Medisch Centrum van Paul van Meerendonk aan de bijnier met lichaamseigen hormonen in een lage dosis geeft in veel gevallen een verbetering te zien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de hormoonpreparaten hydrocortison, fludrocortison en DHEA. Florinef wordt met name gegeven aan patiŽnten met een lage bloeddruk en duizelingen. In het algemeen kunnen deze preparaten na 9-12 maanden weer worden afgebouwd en gestaakt. De bijnier kan ook met fytotherapeutica en vitamines worden geactiveerd: zoethoutwortelextract, vitamine B5, vitamine C, Siberische Ginseng en Panax Ginseng. Voorts kunnen injecteerbare celextracten worden gebruikt.
Bij de helft van de patiŽnten functioneert de schildklier niet optimaal. Vaak zijn nog (laag) normale concentraties van de schildklierhormonen T3 en T4 in het bloed aanwezig, maar dit is geen absolute maat voor een tekort. Een lage lichaamstemperatuur en klachten als kouwelijkheid, gewichtstoename, droge huid, obstipatie wijzen in de richting van een suboptimale schildklieractiviteit en rechtvaardigen een behandeling. Deze behandeling bestaat uit een lage dosering schildklierextract . Sommige patiŽnten reageren beter op behandeling met T4. De schildklier kan ook met schildklierextracten worden ondersteund. Alvorens de schildklier aan te pakken moet eerst de bijnierfunctie worden geoptimaliseerd.
De centrale stuurinrichting, hypothalamus en hypofyse, kan worden geactiveerd met celextracten en Panax Ginseng.
Tot slot kan een behandeling met testosteron, oestrogenen en progesteron nuttig zijn, als de bloedspiegels hiervan laag zijn.

 

Behandeling van infecties

Veel patiŽnten hebben last van Candidiasis, een gistinfectie. Candida albicans, de verantwoordelijke gist, is ook bij veel gezonden in het lichaam aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan deze uitgroeien tot een ziekmakende vorm. Factoren, die deze transformatie bevorderen zijn: een slecht werkend immuunsysteem, antibiotica, de anticonceptiepil, corticosteroÔden en het gebruik van veel suiker.
Ik behandel Candida-infecties met een combinatie van de reguliere middelen nystatine (gedurende 5-8 maanden) en Trisporal (gedurende 6-12 weken), symbionten (darmbacteriŽn) en een suikervrij dieet. Soms is het ook nodig gist te vermijden. Verse knoflook (3 teentjes per dag) werkt even goed als nystatine. Natuurlijke middelen als caprylzuur, grapefruitzaadextract en tea tree oil hebben eveneens een anti-candida-effect.
Darmparasieten kunnen behandeld worden met de natuurlijke middelen Artemisia annua en Tricycline, e.d. Als reguliere middelen komen in aanmerking Flagyl en clioquinol.
BacteriŽle infecties worden in de reguliere geneeskunde meestal met antibiotica behandeld. Veel ME- patiŽnten reageren hierop met een terugval. Daarom verdient het in de gevallen, dat antibiotica niet per se nodig zijn, de voorkeur natuurlijke antibacteriŽle middelen te gebruiken, zoals berberine en knoflook in hoge doseringen. PatiŽnten met de ziekte van Lyme en patiŽnten, die besmet zijn met Mycoplasma fermentans, hebben langdurig antibiotica nodig om te kunnen herstellen. PatiŽnten met het Golfoorlog syndroom zijn in veel gevallen geÔnfecteerd met de laatste bacterie en ook bij CVS/ME, dat zich exact zo manifesteert als het Golfoorlog syndroom blijkt in een aantal gevallen deze bacterie verantwoordelijk te zijn voor het ziektebeeld. De behandeling bestaat dan uit 6-weekse kuren met het antibiticurn doxycycline. Genezing treedt meestal op na 4-6 kuren.


Behandeling van Virussen

Virussen zijn erg moeilijk te bestrijden met reguliere middelen. Als CVS/ME begonnen is met de ziekte van Pfeiffer worden in de meeste gevallen goede resultaten geboekt met Myers' cocktails. Dit zijn injecties met concentraten van vitamines, mineralen, sporenelementen en adenosinemonofosfaat, die in een korte tijd in een ader worden ingespoten. Door de hoge bloedspiegels, die hierdoor bereikt worden, treedt een sterk antiviraal en immuunstimulerend effect op. De meeste patiŽnten beginnen na 4-10 injecties een verbetering te merken, die zich daarna voortzet. Ook indien CVS/ME begint na een infectie met een ander virus, treedt vaak een verbetering op door de Myers' s cocktails.
Andere natuurlijke antivirale middelen zijn zoethoutwortelextract, Echinacea, lysine, zink, vitamine C en het leverextract Kutapressin. Ook kan gebruik gemaakt worden van reguliere middelen als gancyclo- vir (bij cytomegalovirusinfecties) en valacyclovir (bij herpesinfecties).

Anti virale middelen werken bescheiden opzichzelf maar werken sterk in combinatie met een totale behandeling (Teitelbaum)

 

Behandeling van leverontgiftingsstoornissen

Voor een goede leverontgifting is het belangrijk om een belangrijke bron van toxines, de darmen, goed te saneren. Dit betekent concreet, dat (potentieel) ziekmakende micro-organismen, zoals Candida albicans, parasieten en bepaalde bacteriŽn uit de darm moeten worden verwijderd. Voorts moeten het darmslijmvlies, dat vaak wat poreus is (Ieaky gut) en daardoor veel toxines doorlaat, en de darmflora worden hersteld. Voor deze doeleinden ontwikkelde de eerder genoemde biochemicus Bland het preparaat Ultra Clear Sustain, dat deze afwijkingen helpt herstellen. Het is natuurlijk belangrijk om ook de uitwendige bronnen van leverbelasting, zoals alcohol en medicijnen, te beperken.
Belangrijke natuurlijke middelen om de leverfunctie te ondersteunen zijn Silymarine, Taraxacurn officinale (paardebloem), Cynara scolymus (artisjok) en de volgende voedingsmiddelen: broccoli, bloemkool, andere koolsoorten, spruitjes, knoflook en ui. Jeffrey Bland ontwikkelde het voedingspreparaat Ultra Clear Plus voor het optimaliseren van de leverfunctie.


Behandeling slaapstoornissen

Het is van zeer groot belang, dat slaapkwaliteit en slaapduur worden genormaliseerd bij de ME-patiŽnt met slaapstoornissen. Een te korte of te ondiepe slaap vormt een belangrijke barriŤre op weg naar herstel.
Natuurlijke middelen, die de slaap kunnen verbeteren zijn: tryptophaan, melatonine, valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, Kava kava, e.d.. Als het niet lukt om de slaap met deze middelen te herstellen, is het nodig reguliere middelen in te zetten, die de slaapdiepte ťn -duur normaliseren. Lage doses amitryptiline (Tryptizol), clonazepam (Rivotril), e.d. zijn hier vaak van nut. Als de patiŽnt geleerd heeft om met natuurlijke en/of reguliere middelen weer goed te slapen (d.w.z. ten minste 6 maanden goed slaapt), kan geprobeerd worden om deze middelen weer af te bouwen.


Behandeling van fibromyalgie

Zeer belangrijk bij de behandeling is het herstel van een normale slaap. Voorts is het van groot belang hormonale problemen, zoals een verminderde schildklieractiviteit, aan te pakken. Ook infecties en voedselallergie kunnen oorzakelijke factoren zijn bij het ontstaan van fibromyalgie. Fibromyalgieklachten reageren vaak gunstig op hoge doses magnesiummalaat, hydroxytryptophaan en acetylcarnitine. Ook cocarboxylase (zie onder), methylsulfonylmethaan (MSM) en hoge doses gember kunnen nuttig zijn. In sommige gevallen is het nodig om lidocaÔne-infusen te geven (werkzaam bij ongeveer 60% van de patiŽnten).


Behandeling mitochondriale dysfunctie

Verbetering van de energieproductie in de mitochondriŽn kan worden bewerkstelligd met de volgende middelen:
-Acetylcarnitine ( of eventueel carnitine ): bevordert het transport en de verbranding van vetzuren in de mitochondriŽn. Veel ME-patiŽnten hebben een carnitine tekort, dat d.m.v. bloedonderzoek kan worden aangetoond.
-CoŽnzym Q10: belangrijk bij de vorming van ATP m.b.v. zuurstof.
-NADH: idem. Naast het effect op de energieproductie kan NADH ook de stemming verbeteren en een grotere helderheid in het hoofd bewerkstelligen.
-Adenosinemonofosfaat (AMP): voorloper van ATP , het universele energiemolecuul. Bovendien heeft AMP een anti- herpesvirus-effect.
-Cocarboxylase (thiaminepyrofosfaat): belangrijk onderdeel van een enzym, dat voorkůmt dat brandstoffen anaŽroob (zonder zuurstof) worden verbrand. Aerobe verbranding levert 18 maal zoveel energie op, dan anaŽrobe verbranding. Cocarboxylase kan spierverzuring en spierverzwakking tegengaan en een gunstig effect uitoefenen bij fibromyalgie.
Andere stoffen, die de energieproductie in de mitochondriŽn verbeteren, zijn magnesiummalaat, magnesiumaspartaat, zwavel (MSM), ijzer, koper, vitamine B-complex en creatine.


Behandeling van allergieŽn

60% van de ME-patiŽnten heeft last van voedselallergie. Omdat het in de meeste gevallen om vertraagde reacties gaat, die zelfs pas dagen na het eten van voedselallergenen kunnen optreden, hebben veel patiŽnten zelf niet in de gaten, dat ze allergisch reageren. Voedselallergie kan een variŽteit aan klachten geven, waaronder neusklachten, bijholteontstekingen, astma, misselijkheid, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, depressie, angsten, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, migraine, andere vormen van hoofdpijn, eczeem, jeuk, netelroos, gewrichtspijn, spierpijn, hypoglycemie en niet te vergeten vermoeidheid.
Het is belangrijk om met een eliminatie-provocatiedieet en/of IgG4-test uit te zoeken, waarvoor iemand allergisch is. Het eliminatie-provocatiedieet houdt in, dat de patiŽnt gedurende een week tot tien dagen alleen maar dingen eet, die anders nooit of bijna nooit worden gegeten. Voedingsmiddelen als granen en zuivel zijn in deze fase taboe. Als na deze periode een duidelijke verbetering is opgetreden worden voedingsmiddelen ťťn voor ťťn ingevoerd volgens een bepaald protocol, om te onderzoeken welke van hen bepaalde klachten geven. Een IgG4-test is een bloedtest, waarmee antistoffen tegen een grote reeks van voedingsmiddelen worden bepaald. Deze IgG4-antistoffen vormen een indicatie voor vertraagde reacties op voeding. Overigens is geen enkele bloedtest 100% betrouwbaar. De IgG4-test heeft een betrouwbaarheid van ca. 80%.
Als vastgesteld is, waar iemand allergisch op reageert, moeten de betreffende items worden geŽlimineerd uit het dieet. Als na verloop van tijd nog steeds reacties optreden na het nuttigen van de boosdoeners, kan overwogen worden om het lichaam ongevoelig te maken voor de betreffende voedingsmidde- len (desensibilisatie ). Enzym-gepotentieerde desensibilisatie (EPD) is hiervoor bij uitstek geschikt, omdat deze techniek ook de Natural Killercel activeert en daarmee de antivirale weerstand verhoogt.
EPD verhoogt bij 50% van de patiŽnten het energieniveau. Bij meer dan 80% van de patiŽnten geeft EPD een sterke verbetering of genezing van de allergie. Ook inhalatieallergieŽn (zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en allergie voor huisdieren) kunnen succesvol met EPD worden behandeld.


Behandeling van tekorten in nutriŽnten

De meest voorkomende tekorten zijn:
Magnesiumtekort. Aanvulling hiervan kan het beste gebeuren met magnesiummalaat, magnesiumaspartaat of magnesiuminjecties. Magnesiummalaat heeft in veel gevallen een gunstig effect op fibromyalgie.
Vitamine BI2-tekort. Dit tekort hoeft niet per se in het bloed zichtbaar te zijn. Een Zweeds onderzoek toont aan, dat er vaak grote tekorten in het centrale zenuwstelsel bestaan bij CVS/ME, terwijl de bloedspiegels nog normaal zijn. Cheney toonde aan dat 50-80% van de ME-patiŽnten gunstig reageert op hoge doses vitamine B12 per injectie.
IJzertekort. Ook zonder dat er sprake is van bloedarmoede kan er een ernstig ijzertekort bestaan. IJzer speelt een belangrijke rol bij de functie van de mitochondriŽn. Carnitinetekort (zie behandeling mitochondriale dysfunctie).


Behandeling zware metalenbelasting

Vermijden van blootstelling aan zware metalen, bijvoorbeeld door het amalgaam (een belangrijke bron van kwik) uit het gebit te laten verwijderen. Ontgifting van zware metalen met stoffen, die zware metalen uit het lichaam verwijderen, zoals DMSA en EDT A ( chelatietherapie).


Behandeling van stoorvelden

80% Van de stoorvelden bevindt zich in het hoofd, met name het gebit, de amandelen en de bijholten. Deze stoorvelden kunnen effecten op afstand uitoefenen en bijdragen tot de vermoeidheidsklachten. Zo kunnen in het gebit wortelresten, verstandskiezen, wortelkanaal-behandelde tanden en kiezen belangrijke boosdoeners zijn. Ook chronische bijholteontstekingen zijn een bron van vermoeidheidsklachten.


Behandeling van psychische factoren

Het is belangrijk, dat psychische problemen adequaat met psychotherapie (bijvoorbeeld Jungiaans) en zo nodig met ondersteunende middelen worden aangepakt. Natuurlijke middelen om depressie te behandelen zijn Hypericum perforaturn (Sint-Janskruid), tryptophaan en NADH.
Natuurlijke middelen om angsten te verminderen zijn Kava kava, valeriaan, magnesium, Siberische Ginseng, Koreaanse Ginseng, e.d. In uiterste gevallen kan ook gebruik worden gemaakt van medicijnen om deze problemen te behandelen.

 

Dr Cheney


 

Van de site eigenaar

Behandeling immobiliteit wervelkolom

Veel mensen hebben last van een niet geheel soepele wervelkolom. Dit kan allerlei storingen geven. Bijvoorbeeld spanning in de benen(mn hamstrings).

Als de onderrug niet optimaal soepel is kunnen de zenuwen die door de rugwervels lopen door druk geprikkeld worden. Deze druk tegen de zenuwbaan zorgt er voor dat op allerlei plaatsen verkeerde boodschappen komen met vermoeidheid als gevolg. Met name als men langere tijd in een meer voor de rug belastende houding blijft, bijvoorbeeld met autorijden, komt er dan overbelasting en vermoeidheid. Deze enigszins vastzittende rug kan los gemaakt worden met behandeling door een zeer goede osteopaat of chiropractor. De ene osteopaat of chiropractor is niet gelijk aan de andere. Blijft een duidelijke diagnose en goed resultaat uit aarzel dan niet om meerdere andere te bezoeken.  Een deel van de oorzaak is de vaak slechte stoelen in auto's. De onderrug blijft te lange tijd in een verkeerde stand staan (bol naar achteren) door gebrek aan steun bij de lende. Vroegtijdig een echt goede lendesteun nemen in de auto kan problemen voorkomen. In mijn geval staat L4 (lendewervel 4)iets naar achter tov de andere wervels. Als ik daarvoor behandeld ben voel ik direct veel minder pijn en spanning in beide hamstrings. Als ik mijn rug veel belast is het na enkele dagen terug als ik dat niet doe en enige behandelingen achter de rug heb kan ik meerdere weken geen last van mijn hamstrings hebben. Interessant om te vermelden is dat op de rontgenfoto niets is te zien en dat sommige andere osteopaten, fysiotherapeuten en chiropractors dit niet kunnen constateren. Maar het verschil tussen voor en na de behandeling laat niets aan duidelijkheid te wensen over.(Een enkele andere kan het wel zien, ik heb meerdere geprobeerd eerst om uberhaupt tot een oplossing te komen en om te kijken of het nog beter behandeld kan worden cq een andere oorzaak gevonden kan worden en om behandelingen te vergelijken en omdat osteopatie bij mijn verzekering niet onbeperkt vergoed wordt.

.

Massage

Een massagestoel gekocht Panasonic EP3510. Wat een fantastisch apparaat. In drie dagen mij zo'n twaalf uur mij laten masseren. Wat masseurs niet lukte (terwijl ik me toch heel vaak (4 x per week 1 uur) door een zeer krachtige masserende masseur had laten masseren en ook door een fysiotherpeut): Even geen spanning meer in mijn hamstrings. Kan nu prima squashen. Daarna komt de spanning, weliswaar in mindere mate, toch terug  Het apparaat voor de ontspanning van de hamstrings op zijn kop moeten gebruiken. Dwz benen op het bovenlichaamgedeelte. De airbags voor voeten, kuiten, bovenbenen en heup zijn leuk maar geen vergelijk met de massage van het rugdeel. Ik had vele verschillende massage stoelen geprobeerd. Verschillende stoelen hadden leuke dingen maar geen had al deze dingen in zich verenigd. Behalve deze  (real pro serie). Zijn wel duur.  Een goede masseur zou het waarschijnlijk niet redden omdat dit apparaat heel krachtig kan masseren en dan 12 uur in drie dagen dan valt de masseur ook flauw denk ik;).En wordt ook duur. Ook omdat ik het vaker wil blijven doen.
Squash bleek prima te gaan maar in de dagen erna kwam er steeds meer spanning in mijn hamstrings en lukte het niet om het er met masseren uit te krijgen. Dus squash gaat toch (nog) niet.

Ik zal kijken de komende tijd of ik een goedkoper alternatief kan vinden. Essentieel is in ieder geval dat het apparaat een zeer goed mechanisme heeft om de rug te masseren. En dat dit volledig instelbaar is. Niet alleen verschillende soorten massage moeten ingesteld kunnen worden maar ook de massage lokatie dwz op welke hoogte en op welke breedte. Maar ook de intensiteit. Ik probeer er nog wel een aantal. In ieder geval kan bijvoorbeeld een Sanyo 2030 of 7700 die soms gebruikt zijn te krijgen.


Noten en brood

Als ik noten at (pinda's etc) dan gaf dat een onaangenaam gevoel in mijn darmen. Alsof de stukjes langs mijn darmen schraapte. Ik dacht dat ik er niet goed tegen kon.
Het blijkt echter anders te liggen. Zo'n drie weken na het begin van het dieet van van Meerendonk zijn mijn darmen veel meer ontspannen. Minder geirriteerd door de voedingsmiddelen die een reactie gaven volgens de igG4 test.
Nu kan ik weer zonder een schrapend gevoel noten eten. Dit geldt ook enigszins voor brood.

Update. Na vele jaren niet bij het Biologisch Medisch Centrum te zijn geweest ben ik toch gedeeltelijk terug gevallen.
Bij mij is de verleiding dan groot om een nog betere oplossing te zoeken. Ik moet zeggen ik heb gezocht ik heb van alles gedaan en niets gevonden wat hierbij in de buurt komt.
Dit is ook meteen mijn zwakke plek ik wil graag de oplossing en dan voor altijd klaar zijn.
Ik moet ten minste zo nu en dan mogelijk een maal of enkele malen per jaar langs om te kijken hoe het gaat met mij en wat goed is om te doen. Nu ben ik weer vier weken onderweg met een behandeling en merk dat ik weer veel energieker ben. Wat een verschil met vier weken geleden. Ben benieuwd of ik over enkele maanden, na de cadmium ontgiftiging van mijn DNA/Mitochondrie
Žn, mogelijk helemaal springend door het leven kan gaan zonder dat ik na een jaar wat terugval krijg.

Proberen uit te vinden wat er bij mij is gebeurd. Hoe is het begonnen. Toen ik vier jaar was veranderde er iets volgens mijn moeder. Ik had weerstand tegen verschillende voedsel soorten oa groeten, wat ik evengoed toch wel at.
Ik at minder in totaal. Ik werd bleek en dunner. Toen ik vijf was was mijn moeder dermate ongerust dat ze mij meenam naar de dokter. Er werd bloedarmoede 'geconstateerd' maar hoe precies is onbekend. Ik kreeg staalpillen. Dat hielp geheel niet.
Mogelijk achteraf gezien had vitamine B complex wel geholpen. Vanaf mijn achtiende had ik ook chronisch geirriteerde darmen.

Gezond eten video  Teveel suiker inname is als glasscherven in de bloedbaan als er niet genoeg insuline is (Diabetes II) maar ook bij beginnende diabetes. Teveel suiker (wit brood, witte rijst, witte pasta) zorgt ook voor het probleem van insuline aanmaak.
 

However, should an individual become obese, macrophages in fat will instead promote inflammation and cause the adipose cells to become resistant to insulin.


Gezond eten video
Gezond eten video
Gezond eten video
Gezond eten video
Gezond eten videoEliminatie/provocatieen en andere indrukken bij mij:
Pinda's geven duidelijk spanning in de darmen en mogelijk ook vermoeidheid. Hoewel als ik nu geen spanning in mijn buik had gevoeld dan  had ik niet aan de pinda's gedacht als oorzaak van wat vermoeidheid en het kan er ook los van staan. Maar de vermoeidheid is er wel zeker wat nu. Kan eventueel ook komen door het teveel gedaan te hebben. Ook 'snachts plotseling flink zweten de nacht na het eten van pinda's. Na 2 dagen voel ik nog een rottig in mijn buik door de pinda's. Nu ook met spanning in mijn handen. En ook in mijn hamstrings plotseling meer spanning. En voel me plots onrustig.
Noten geven bij grotere hoeveelheden toch ook spanning in de darmen.
Met name: amandelnoten.
Voelde mij plots een dag veel fitter. Na inname 1.5 gram carnitine de dag ervoor. Achtera lijkt dat mogelijk niet aan de carnitine gelegen te hebben maar aan het vele rusten voor deze dag. Maar misschien had het toch met de carnitine te maken.
Tijdends en na het eten van wat meer drop (honing drop Venco) geeft bij mij een uurtje wat lichte jeuk rond mijn neus. Dit is een effect wat mij al vaker was opgevallen.
Mayonaise geeft bij mij een wat gespannen gevoel midden in mijn buik rond de navel. Mogelijk door het ei wat hierin zit.
Wat meer hamstring/rug-oefeningen en 7 gram
Acetyl-l-carnitine genomen de volgende ochtend een opvallend meer ontspannen gevoel in mijn onderrug. 1 tot 2 gram is genoeg voor de werking maar 7 gram gaf geen probleem. Na een aantal dagen 2 gram carnitine per dag te hebben genomen kreeg ik steeds minder last van mijn rug. Ik kreeg ook duidelijk minder last van spanning in mijn hamstrings. Ik kon ook gemakkelijker wat langer sporten.
Babi Panggang en een beetje Foe Yong Hai gegeten volgende dag beetje spanning boven in het midden in mijn buik zo'n 7 cm boven navel en gespannen handen en vermoeidheid. Vermoedelijk door het ei. Alleen nasi daarna lijkt ook niet goed te vallen weer irritatie in buik bovenin in het midden 7 cm boven navel ongeveer lijkt de dikke darm over 15 cm breedte.

Rehydratatie Ik ben zo lekker druk bezig dat ik eigenlijk niet eens tijd heb om het in de gaten te hebben en om het op te schrijven maar na gisteren en vanmorgen ORS rehydratie te hebben genomen ben ik met gemak veel drukker bezig terwijl het eigenlijk in de lijn der verwachting lag omdat ik gisteren met de boekhouding bezig was geweest dat ik vandaag had bij moeten komen, Ook mijn hamstrings voelen beter. wordt vervolgt. Met ORS werd het toch niet beter.
Kroket gegeten na 1 tot 2 uur een wat verstopt onaangenaam gevoel in mijn darmen. Dat valt niet goed. wat ors gedronken en voelde meteen beter. Gewoon water zou misschien dezelfde werking hebben gehad.


Verzuring van mijn lichaam, Ik denk inmiddels dat de gespannen hamstrings een gevolg zijn van verstopte lymfe klieren. Er zijn een aantal dingen die mij op dit idee brengen. Ten eerste lijkt het inderdaad op een verstopping van afvalstoffen. Als ik veel heb gesport, wat ik soms toch even doe, dan krijg ik veel meer last van mijn hamstrings. Zoals beschreven bij de massage is het mogelijk om na vele uren masseren geen last meer te hebben van mijn hamstrings wat erop kan duiden dat de afvalstoffen tijdelijk geheel of gedeeltelijk weg zijn. Het lokale karakter duid er op dat het probleem niet in mijn hele lichaam zit. Er moet dus iets lokaals zijn wat dit probleem veroorzaakt. Ik krijg ook juist veel meer last na het langere tijd auto rijden wat erop kan duiden dat de lymfe klieren, welke onder de huid zitten, bij mijn hamstring afgekneld raken.  Ik heb geen last tijdens het sporten maar juist wel in de dagen/weken erna wat ook weer juist aan een afvalstoffen probleem doet denken. Ik zie ook niet in dat ik last van mijn hamstringspieren zou moeten hebben althans niet direct want tijdens bijvoorbeeld squash heb ik geen last. Als het alleen een verkeerde mitachondriale werking zou zijn dan zou ik dat veel meer verdeelt over mijn lichaam moeten voelen. Ook heb ik lange tijd twee overgangs strepen op mijn hamstrings gevoeld. Een masseur vertelde mij dat dit mogelijk kwam door afknelling van de voorrand van mijn autostoel. En inderdaad de plek kwam precies overeen met de voorrand van de autostoel, Door de stoel iets naar achteren te hebben gehad steunde ik iets minder op mijn voeten en meer op de achterkant van mijn benen. Daar raakte toen iets lokaal afgeklemd. Als ik wreef over mijn hamstrings was er een duidelijke overgang op deze plek op beide benen. Verstopping van de lymfe? Ik denk het. Maar wat is er te doen aan de verstopping van de lymfe? Waarom werkt het niet optimaal? Meer bewegen geeft soms wat tijdelijke verlichting maar geen verlichting op de langere duur. Veel water drinken kan ik ook niet van zeggen dat het helpt. Ik ga nu testen of het proberen tegen te gaan van een eventuele verzuring helpt. Uit meting van ontlasting bleek deze te zuur te zijn, de ph was te laag. Ik ga om dit te compenseren heel weinig zure dingen eten (geen vlees zuivel etc.)en juist wel sterk alkalisch en kalium rijk te eten en drinken (veel groentesap broccoli) en magnesium natrium en calcium supplementen blijven nemen. Wat mij opviel bij de lijst van zure en alkalische voedingsstoffen is dat er bij de sterk zure dingen er een aantal bij zijn die ik of niet lust of die slecht vallen. Zo lust ik geen bier en geen koffie. En ook geen sterke thee. Gebak valt meestal slecht. En ik hou niet zo van zuur eten. En juist het eten van groente soorten geeft mij een beter gevoel. Het eten en drinken van zoveel alkalische stoffen gaf diarree. En aan het einde van de tweede dag flinke maar tuidelijke druk op de zijkanten van mijn voorhoofd. Dat kwam opeens aanzetten en verdween na ongeveer tien minuten en kwam een paar keer terug. Ik heb vrijwel nooit hoofdpijn. Dit leek duidelijk een effect van de alkalisering. Is het een  goed signaal of niet? Ik weet het niet. Het is in ieder geval een signaal mischien gebeurd er nu iets. Misschien komt er wat gifstof vrij en is dit er een reactie op maar ik weet het niet het voelt niet verkeerd. gaat het nu wat beter met de hamstrings? Ja het lijkt beter te gaan na twee dagen alkalisch te eten. Het lijkt ook alsof ik er rustiger door word. Ik ga er gewoon mee door.                                Hydratatie  Lymfe
Het lijkt dat de combinatie van de voorgeschreven medicatie met een alkalisch dieet en massage beter werkt. Wie weet. Het lijkt mbt diarree dat mijn darmen enkele dagen moet wennen aan een andere zuurgraad maar dat het daarna beter gaat.
Wat mij bij mijzelf ook opvalt is de behoefte aan frisse lucht 'snachts. Ik wordt vrij suf wakker als ik een keer vergeten ben een raam of deur open te zetten. Anderen heb ik gemerkt hebben daar minder last van.
Een week lang niet de voorgeschreven middelen genomen en ga daar mee achteruit. Daarna alle middelen genomen behalve testosteron. Dat gaat wat beter. Na enkele dagen ook testosteron genomen en al na 2 tot 3 uur duidelijk minder last van mijn onderrug en een duidelijk energieker gevoel.Na het stoppen met testosteron duurt het ook weer enige tijd voor de eigen productie op gang is voor zover deze verminderd is en mogelijk geeft dat een extra nadelig effect bij het stoppen van gebruik hiervan.
Enkele enzymen gebruikt amylase,cellulase,lipase, protease. Gaf veel gas ontwikkeling in de darmen. En 'snachts zweten en druk dromen. Goed of slecht? Geen idee. Neiging om te denken dat het goed is. Er is in ieder geval een reactie.
Bowlen. Kreeg de dag het bowlen flinke last van mijn heupen maar het voelde meteen goed voor mijn rug. De week erop voelde ik vanaf het begin spierpijn in mijn billen. Ik had daarna geheel geen last van mijn heupen. Dit keer flinke spierpijn in de voorkant van mijn bovenbenen. En het lijkt weer beter te gaan met mijn rug.
Opvallend beter gevoel in hamstrings en rug ochtend na grieks gegeten te hebben. Boeren-schotel veel vlees ook lever rijst en grote hoeveelheid ijs toe en twee glazen appelsap.