Foliumzuur vitamine B9

 Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B9) werkt vaak paralel aan vitamine B12. Bij B12 tekort moet ook gekeken worden naar Foliumzuur gebrek. Foliumzuur is een essentiele vitamine, het lichaam kan geen foliumzuur aanmaken. Het moet komen uit voedingsstoffen zoals koolsoorten, spruitjes, brokkoli, zonnebloempitten en fruit en in vleessoorten als lever en nier zit het. Toch krijgen we meestal tekort binnen omdat er tekort foliumzuur in ons voedsel zit. In de Verenigde Staten wordt Foliumzuur verplicht toegevoegd in ontbijtgranen met 25 tot 100% van het ADH. In Nederland is dit niet het geval. Een tekort komt vaak voor ongeveer 50% van de Nederlanders krijgt niet genoeg binnen. Symptomen komen overeen met vitamine B12 tekort. De homocysteÔnespiegel wordt ook ongunstig verhoogd door gebrek aan foliumzuur.Het opname proces in het eerste deel van de dunnedarm kan worden verstoord door chronisch alcoholgebruik en door sommig voedsel, waaronder sinaasappels en peulvruchten.Door een stijging van de zuurgraad in de dunnedarm kan er minder opgenomen worden.
 
Symptomen:
 
Irritatie is het meest voorkomende symptoom van foliumzuurdeficiŽntie. Foliumzuur of vitamine B9 is verantwoordelijk voor het onderhouden van het centrale zenuwstelsel. Als gevolg van de deficiŽntie kan depressie en vermoeidheid ontstaan.
Gebrek aan foliumzuur kan ook leiden tot duizeligheid. Het veroorzaakt vergeetachtigheid.
Er is een verminderde eetlust en geleidelijk gewichtsverlies. Te wijten aan een gebrek aan foliumzuur, is er een vermindering van rode bloed cellen, waardoor de huid bleek wordt.
Concentreren en focussen is moeilijk.
Bij zwangere vrouwen kan het gebrek aan foliumzuur leiden tot abortus. Het sterftecijfer is zeer hoog bij zuigelingen van wie de moeder lijdt aan foliumzuurdeficiŽntie. Aangezien de normale ontwikkeling van de wervelkolom en de hersenen van het kind geholpen worden door foliumzuur; moet de inname verhoogd worden bij zwangere vrouwen.
Bij mannen, zou het gebrek aan foliumzuur leiden tot een afname van het aantal zaadcellen, terwijl het bij vrouwen leidt tot de aantasting van de eicel rijping.
Foliumzuur tekort kan ook leiden tot pijn in de borst en de buik, een onregelmatige hartslag en kortademigheid.
Er is toename in haar uitval en er is grijs-bruine pigmentatie van de huid.
Vermindering van het geestelijke vermogen.
Gebrek aan foliumzuur veroorzaakt bloedarmoede omdat er een daling in de productie van rode bloedcellen ontstaat, en het veroorzaakt diarree.
Verhoging van het risico op schizofrenie.  Foliumzuur regelt de homocysteÔne niveaus, wat door een gebrek aan foliumzuur toeneemt.
Er is een risico van toename van allergische aandoeningen zoals astma.
Gebrek aan foliumzuur kan bij kinderen een verhoogt risico geven op het krijgen van nierziekten.

Oorzaken van foliumzuurdeficiŽntie

Gebrek aan dieet dat rijk is aan foliumzuur.
Verhoging van de inname van alcohol.
Dialyse van nier.
Lage absorptie van foliumzuur.

Behandeling van Foliumzuur

Eet voedsel rijk aan foliumzuur zuren zoals groene bladgroenten, zalm, en sojabonen.

Ongeveer 1000 mcg foliumzuur via de voeding is aanbevolen voor een volwassene.

 

"A 2005 study found that 5 mg of folate daily over a three-week period reduced pulse pressure by 4.7 mmHg compared with a placebo, and concluded that Folic acid is a safe and effective supplement that targets large artery stiffness and may prevent isolated systolic hypertension. The Institute of Medicine has established a tolerable upper intake level (UL) for folate of 1 mg per day for adult men and women. Folate deficiency is treated with supplemental oral folate of 400 to 1000 μg per day. This treatment is very successful in replenishing tissues even if deficiency was caused by malabsorption."

 

"We assayed serum folate levels of 60 patients with chronic fatigue syndrome (CFS) and found that 50% had values below 3.0 micrograms/l. Some patients with CFS are deficient in folic acid."